Organic aronia BG | Aronia melanocarpa
Organic aronia BG | Aronia melanocarpaOrganic aronia BG | Aronia melanocarpaOrganic aronia BG | Aronia melanocarpaOrganic aronia BG | Aronia melanocarpaOrganic aronia BG | Aronia melanocarpa

Що е арония?

Аронията (Aronia melanocarpa) е храст, висок 2-2.5м, с лъскави тъмнозелени листа, които през есента стават оранжевочервени. Цъфти с красиви бели цветове, което придава на храста допълнително и декоративна стойност. Растението е изключително медодайно и се отглежда предимно в планински и полупланински райони. То е устойчиво на ниски температури и вредители и взискателно единствено към почвена влага и слънцегреене. Плодовете на зрялата аронията са сладки и по-едри, по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса. Те приличат на миниатюрни тъмносини ябълки, които крият в себе си няколко мънички семенца.
У нас арониевите плодове зреят около средата на август. Това непретенциозно, красиво и с много лечебни свойства растение намира чудесен прием у нас. Нашите плантации се намират край с. Плачидол, Добруджа. Районът е равнинен, но въпреки това изключително благоприятен за отглеждане на арония заради естесвения си чернозем (богати почви) и топъл климат.

История

Родината на аронията е Северна Америка. Културата е внесена в Европа най-напред в Германия. По-късно тя достига вътрешната част на континента, където в началото на 30-те години на миналия век започва да се отглежда промишлено в бившия СССР (Алтайския край), а по-късно в Русия, Беларус, Полша, Украйна, Канада, САЩ, Дания, Швеция и др.
У нас през 60-те години са започнали първите изследвания на културата, с цел изясняване възможността да бъде отглеждана и в България. В края на 70-те години на миналия век са били създадени първите държавни овощни градини от арония в почти всички окръжни градове в страната. Двигатели на този процес са станали два научно-изследователски агрономически института – Института по Високопланинско земеделие в Ловеч и Овощарския Институт в Пловдив. Особено задълбочени научни изследвания са били направени във Висшия лесотехнически институт в София от младия аспирант по онова време Димитър Стоянов, който след защита на своята дисертация върху това растение става доцент в същия институт.

Лечебно действие

Високото съдържание на антиоксиданти в аронията служи като средство за предотвратяване и намаляване на риска от заболявания причинени от оксидантен стрес. Поддържайки висока еластичност и нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове, сокът от арония понижава кръвното налягане, очиства съдовите стени от атеросклеротични плаки. Свеж сок от арония, приеман по 50 мл 3 пъти дневно, има отличен, клинично доказан ефект при хипертония. Той е безценен и като профилактично средство и при рехабилитация на болести на сърдечно-съдовата система (мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и др.). Сокът от арония има хормоноподобен ефект и допринася за разпадането на адреналина. Намира приложение и при борбата срещу ракови образувания. Аронията тонизира организма, възвръща жизнените сили, подпомага преодоляването на нервни разстройства и преумора, стимулира регенерирането на мускулната и костната тъкан, кръвообразуването и обмяната на веществата.
Плодовете на аронията се характеризират с истинско богатство от витамини и минерали. По-съдържание на витамин P аронията е абсолютен рекордьор сред плодовете. Комбинацията между витамините Р и С подпомага тялото при освобождаването от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Значимо е количеството на калия (K), калция (Ca), фосфора (P), магнезия (Mg) и желязото (Fe). От микроелементите най-добре са представени йод (I), манган (Mn), мед (Cu), молибден (Mo). Не по-малко са и органичните киселини: лимонена, ябълчна и янтарна киселини. Представително е количеството на пектинови, дъбилни и багрилни вещества.

Отглеждане

Засаждане
Създаването на нови насаждения от арония се предшества от основна обработка на почвата на дълбочина 40-50см, а при липса на подходяща техника на дълбочина 30-35см. Преди основната обработка при желание може да се извърши основно торене (по желание). В биологичното земеделие минералните торове се заместват с оборски тор, компост или биохумус, които се внасят при норма 6-8 т на декар или 8-10 кг на посадъчна ямка. Най-подходящият период за засаждане на аронията е през есента, 2-3 седмици преди трайното замръзване на почвата. Най-често разстоянията на засаждане между редовете са 3.5-4 м, а вътре в реда - 2,5 м. За да не се образуват много издънки, младите растения се засаждат по-плитко.
Поливане
Аронията е светлолюбиво и влаголюбиво растение. По времето, когато плодовете наедряват, от края на май до юли, на растенията им е нужно достатъчно количество вода. При по-слаби валежи се налагат няколко допълнителни поливания от по 5-10 литра на растение.
Резитба
По време на формиране на храста резитбите на аронията са по-умерени, за да не израстват много издънки. Връхната част на новозасадените растения с 6-7 пъпки се изрязва. След това ежегодно се оставят по 4-5 нови издънки, а излишните се премахват. През първите 6-7 години след засаждането не бива да се премахват плододаващи основни клонки. Отстраняват се само слабите, счупените и полегналите върху почвената повърхност издънки. Същинската резитба започва от 6-7-ата година след засаждането и има за цел просветляване и подмладяване на храста. Аронията, особено храстовидната, е предразположена към изнасяне на плододаването към върха. Това води до удължаване на клонките, които полягат върху почвата, до намаляване на добивите и до издребняване на плодовете. Целта е в храста да има баланс между различните по възраст издънки, чийто брой трябва да бъде около 30-35.


*This website is using cookies!